Khajuraho (hindski: खजुराहो) je naselje u oblasti Chhatarpur, u indijskoj državi Madhya Pradesh, oko 620 km jugoistočno od Delhija, na nadmorskoj visini od 283 metra.

Khajuraho Temple , MP, India

Khajuraho je jedno od najsposjećenijih turističkih mjesta u Indiji zbog najveće koncentracije srednjovjekovnih spomenika u Indiji. Riječ je o više skupina hinduističkih i džainističkih hramova koji su slavni po svojim raskošnim i erotskim reljefima kojima su potpuno ispunjeni. Zbog toga su Spomenici Khajurahoa upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1986. godine.



Ime mu potječe od sanskrtskog naziva starog grada Kharjuravāhaka, što je složenica od riječi kharjura ("palma datulja") i vāhaka ("koji nosi"). Naselje je 2001. godine brojalo 19.282 stanovnika s 53% pismenog stanovništva, što je manji prosjek od državnog (59,5%).

Recorded February 9, 2013
The Khajuraho Group of Monuments in Khajuraho, a town in the Indian state of Madhya Pradesh, is one of the most popular tourist destinations in India. Khajuraho has the largest group of medieval Hindu and Jain temples, famous for their erotic sculptures. The Khajuraho Group of Monuments has been listed as a UNESCO World Heritage Site, and is considered to be one of the "seven wonders" of India.




Khajuraho-Wikipedija
Khajuraho Group of Monuments

Post a Comment




 
Top