http://source.ba/galerije/slike/phiphile.jpg

Phi Phi je skupina otoka na Tajlandu i dio su Krabi provincije. Smješten oko 50 km jugoistočno od središnjeg dijela otoka Phuket, Phi Phi arhipelag je popularna i mirna turistička destinacija. Posjetitelji mou uživati u ronjenju, prirodnim ljepotama i romantičnim plažama.

http://source.ba/galerije/slike/kohphiphi2.jpg

Najveći otok arhipelaga je otok Ko Phi Phi Don i to je jedini otok s stalnim stanovnicima. Drugi po veličini Ko Phi Phi Leh je glavna atrakcija za posjetitelje i na njegovim bijelim pješčanim plažama boravi najviše ljudi. Na njemu se nalazi i uvala Maya Bay jedna od najljepših plaža na svijetu gdje se snimao film "The Beach" s popularnim Leonardom de Capriom u glavnoj ulozi. Nakon što je film ugledao svjetlo dana, turizam otoka je jako napredovao. Ostali otoci su velike samo stijene koje strše iz mora.

http://source.ba/galerije/slike/fina%20druga.jpg

Ko Phi Phi je bio razoren tsunamijem u decembru 2004., kada su gotovo sve otočne infrastrukture uništene.

http://source.ba/galerije/slike/kucice.jpg

Turizam na Ko Phi Phi, kao i ostatak Krabi provincije se razvio tek nedavno. U ranim 1990-im otok su posjećivali avanturisti zadovoljni samo sa najosnovnijim smještajem. Danas, mjesto se pretvorilo u jedno od glavnih destinacija za posjetitelje provincije Krabi. Međutim, još uvijek je znatno manje razvijeno u odnosu na obližnji otok Phuket, ili Ko Samui.

http://source.ba/galerije/slike/stijena.jpg

Nakon tsunamija, oko 70% objekata na otoku je uništeno. Neposredno nakon katastrofe Tajlandska vlada proglasila je otok privremeno nedostupnim.

http://source.ba/galerije/slike/phi-phi-viewpoint-03.jpg

Do kraja 2005 godine 23.000 tona krhotina je uklonjeno s otoka, od kojih 7.000 tona ručno. Većina zgrada koje su bile prikladne za popravak su obnovljene.

Osim Maya Bay plaže zanimljiva je i neobična špilja zvana “Viking cave”. Zanimljivih plaža ima i na okolnim obalama i otocima. Jedna od njih je Monkey beach, i kao što joj ime govori, na plaži se turisti susreću s majmunima.








Post a Comment




 
Top