Zemlja u kojoj je vrijeme stalo
Nepregledni stepski pašnjaci preplavljeni divljim konjima i ovcama najčešći su pejzaži Mongolije u kojoj živi tri miliona ljudi, a trinaest puta više divljih konja
Mongolija je zemlja sa prostranim stepama i visokim planinama, a poljoprivrede skoro da i nema, pa su mongolski seljaci pronašli specifično zanimanje čime osiguravaju sredstva za preživljavanje.
Oni izvode predstave i igre s pripitomljenim orlovima i lešinarima.
Mongolija, koja udomljuje najstarije pisane tragove turske historije, je kao stvoreno podneblje za ljubitelji autentičnih turističkih turneja.
Velika stada ovaca i trk ergela slobodnih konja na nepreglednim stepama su neki od svakodnevnih prizora u Mongoliji.
Mongolija se prostire u stepama Srednje Azije i ima oko tri miliona stanovnika. Zanimljiv je podatak da po glavi stanovnika ima tri kvadratna kilometra površine i po čak 13 konja.
Prosječna nadmorska visina Mongolije je 2.000 metara, a u prosjeku 250 dana godišnje temperature bivaju ispod nule stepeni po Celziusu. Poljoprivredne djelatnosti skoro da i nema.
Stočarstvo je najčešća i najunosnija djelatnost Mongola, koji su poznati i po tovu konja i velikoj upotrebi konjskog mesa u ishrani.
Mongolski stočari u stepama žive u kolibama "ger". Te kolibe je moguće vidjeti i u dvorištima u provincijama glavnog grada Ulan Batura.
Mongolija je sa svojim specifičnostima poput kulture, geopoložaja, načinu života ljudi i slično oduvijek bila primamljiva probirljivim turistima.
Seljaci u regiji Bayan Tsogt pored ceste privlače pažnju turista raznolikom prodajom svega i svačega. Posebno je zanimljiva ponuda fotografiranja sa pripitomljenim orlovima, lešinarima i drugim pticama grabežljivicama.
Slikanje sa Zlatnim orlom ili crnim lešinarom košta oko četiri eura. Dnevna zarada ovih Mongola u prosjeku je oko 70 eura. Najčešći posjetioci i ljubitelji predstava sa pripitomljenim grabljivicama su Arapi, koji nerijetko otkupljuju ove ptice i nose ih kućama. Turistička sezona u Mongoliji počinje u aprilu i završava koncem jeseni.
Post a Comment