Amerikanac po imenu Rich Lee ugradio je minijaturne magnete u ušnu hrskavicu, koji u kombinaciji sa kalemom koji nosi oko vrata, proizvode zvuk u njegovoj glavi.



Rich Lee iz Nevade je osoba koja eksperimentiše sa implantima, a u posljednjem eksperimentu je instalirao male magnete u uši, koji u kombinaciji sa kalemom oko vrata vibriraju i proizvode konstantan zvuk u njegovoj glavi.

Kako bi slušao muziku, Lee prosto spoji svoj player sa malim pojačalom povezanim sa kalemom koji mu stoji oko vrata, ali priznaje da zvuk nije ni približno dobar kao onaj kod tradicionalnih slušalica.

Međutim, on insistira da postoje i prednosti njegovog izuma - može da sluša muziku bilo kad, bilo gdje, a implanti su nevidljivi.

Dalji planovi za ovu napravu su da je poveže sa GPS-om na telefonu kako bi mu davala instrukcije dok hoda. Još jedna od primjena je da kalem poveže sa mikrofonom koji bi mu omogućavao da čuje razgovore koji bi inače bili van dometa ljudskog uha.

Lee vjeruje da bi sprava mogla da se koristi i za eho-lociranje pa bi korisnik čuo kada se približava nekom objektu. Ovaj segment posebno zanima Leeja kome se vid prije par godina drastično pogoršao pa sada strahuje da bi mogao u potpunosti da oslijepi.







Post a Comment




 
Top