Mali rudarski grad Bodie u Kaliforniji je procvjetao tokom zlatne groznice u 19. vijeku, a nakon proizvodnje oko 32 miliona dolara u zlatu i 7 miliona u srebru, grad je napušten i zaboravljen.


Međutim, snimatelji Aaron Grimes i Russell Brown iz Los Angelesa su, uz pomoć malog helikoptera za snimanje iz vazduha odlučili da još jednom ovjekovječe gradić usred pustinje koji je već odavno zaboravljen.


Grad je 1859. godine osnovao V.S. Bodie, koji je bio samo jedan od mnogih koji su jurili zlato u Kaliforniji, a njegov gradić se igrom slučaja nalazio na jednom od najbogatijih nalazišta na kontinentu.


Osnivač međutim nije doživio da vidi pun procvat svog rudnika, jer se već prve zime smrznuo u snijegu dok je išao po namirnice.


Iskopavanje rude je krenulo polako, a onda, 1875 su rudari, nakon velikog odrona naišli na ogromno otkriće.


Grad je polako počeo da raste, da bi vrhunac dostigao između 1877. i 1881., kada je populacija brojala oko 10.000 ljudi. Šezdeset krčmi i plesnih dvorana je postojalo u gradu koji je bio poznat kao "najluđi i najžešći rudarski grad na zapadu".


Kao i u drugim mjestima, ruda je presušila, a veliki požar 1892. je sravnio skoro pola kuća sa zemljom, samo da bi 1932., vatra, koju je zapalilo dvogodišnje dijete, u dim odnijela 95 posto zgrada i kuća koje su preostale.


Napušteni grad je od 1962. pod zaštitom države, a turisti mogu da ga obilaze.



Pogledajte i ovo:







Bodie.com





Post a Comment




 
Top