Ako vam je dosta toga da svake zime čekate Novu godinu na isti način, donosimo vam nekoliko sjajnih prijedloga kako možete učiniti novogodišnju veče još zanimljivijom



Malo smo istražili i krenuli na imaginarno putovanje dalekim zemljama. Bili smo na Haitiju, Filipinima, Koreji, Brazilu, Venezueli, malo smo skoknuli i do Australije, a naposlijetku smo se odlučili i za malo sjevera, pa smo obišli Norvešku, Dansku, Bjelorusiju... Svaka navedena zemlja ima svoje specifične običaje, sasvim drugačije od ovih na koje smo mi navikli, tako da ideja ima na biranje.

Haićani smatraju da je neka vrsta imperativa provesti Novu godinu na što bolji način kako bi godina koja nas očekuje bila uspješnija, zato oni na taj dan izmjenjuju darove.

Filipinci prave ručno rađene topove od bambusa koji služe kako bi "ispucali" staru godinu.

U Južnoj Koreji postoji običaj nošenja tradicionalne korejanske odjeće "hanbock" i jede se specijalni kolač od riže jer Korejci vjeruju da riža donosi sreću.

Brazil voli običaj nošenja bijele odjeće u novogodišnjoj noći kako bi godinu koja slijedi ispunili sreća i mir. Ljudi koji žive kraj mora mogu zaželjeti želju i otići na obalu jer za njih vrijedi legenda koja kaže da će im božica mora ispuniti sve želje ako preskoče sedam valoca i bace u more cvijeće.

Ako se zateknete u Venezueli na Novu godinu, šetajte cijelu noć s punom putnom torbom jer ćete tako ostvariti svoje želje vezane za putovanja koja vam treba donijeti nova godina.

U Australiji je za Novu godinu ljetno vrijeme, tako da su njihov običaj slavlja na plažama. Staru godinu tjeraju za zviždaljkama i trubama, a novu dočekuju vatrometom.

Norvežani se za Novu godinu časte pudingom od riže u kojem je skriven jedan badem. Puding se servira u velikoj posudi i poslužuje u zdjelice, a ona osoba koja u svom pudingu pronađe badem, u novoj će godini biti najsretnija.

Danci su posebno maštoviti jer tokom godine čuvaju staro posuđe koje bacaju u prijateljeva vrata za Novu godinu. Dakle, ako ispred nečijih vrata u Danskoj naiđene na gomilu krhotina, ne brinite, to samo znači da ta osoba ima gomilu prijatelja!

U Bjelorusiji za Novu godinu organiziraju se posebne igre za neudane žene u kojima se one takmiču u spretnosti i tako dokazuju koja će se prva udati u nadolazećim novogodišnjim mjesecima.

U SAD-u u većini krajeva svinjsko meso simboliše prosperitet i jede se sa "sretnim" graškom ili listovima kupusa koji predstavljaju papirne banknote.

U Južnoj Americi, u zemljama kao što su Brazil i Bolivija, stanovnici u gradovima kao što su Sao Paulo i La Paz za Novu godinu oblače donji veš jarkih boja. Oni koji se odluče za crvenu imaće ljubavi, oni sa žutim žele novac.

Španci u ponoć pojedu 12 zrna grožđa – po jedno svaki put kada otkuca sat – da bi osigurali 12 srećnih i slatkih mjeseci. Šaljivdžije znaju ponekad da grožđe ukućanima zamjene maslinom...

U Njemačkoj za Novu godinu žrtvuju luk – šest glavica na pola i posole. Svaka polovina predstavlja po jedan mjesec u godini. Zatim se luk ostavlja da odstoji da bi uz njegovu pomoć predviđali vrijeme. Ukoliko se so rastopi, znači da će taj mjesec biti kišan, a ukoliko je so ostala na površini, biće sunčanih i toplih dana. Takođe, prije ponoći na tanjirima ostavljaju malo hrane za poslije ponoći, na taj način vjeruju da će osigurati zalihe u nadolazećoj godini.

Po japanskoj tradiciji, kao obaveza smatra se seksualni čin supružnika veče prvog dana Nove godine, a naziv u prevodu znači "prvi put na poslu" i posljednji seksualni čin u staroj godini, koji se zove "isplata računa".











Post a Comment




 
Top